středa 9. září 2009

Climb.ing 039/2009

AKCE 4G



Proč 4G?

Tento víkend jsem byl se Zobanem na Grossglockneru, Ivan a Miki byli na Gerlachu, Faggič a Kožich na Granatspitz.
A Háček s Arankou? Ti byli v Globusu!


4 – 6. září 2009
Pá, So, Ne
Supervisor: Radek Lienerth
Grossglockner
Účastníci zájezdu: David, Lukáš, Vlastík, Markéta, Eliška a Michal (doktoři + IT)

V pátek transport

V sobotu (5. září) ráno jsme kvůli počasí posunuli odchod na později (spaní 3. patro krytého parkoviště na Franz Josefs Hohe, 2700 m.n.m.), protože bylo po nočním sněžení.

Start v 8:00 hod. Voda po dešti zamrzla. Nakonec se počasí vybralo, slunko, jasná obloha, pouze mračná peřina na severu. Sestup na ledovec Pasternzenkees, 2400 m.n.m. Meletzkigrat (III) v pohodě, pouze mu pár centimetrů sněhu přidalo na větší atraktivnosti a některým to místy trochu klouzalo. Nicméně hlavně jsme na hřebeni byli sami.

Na chatu jsme dorazili v 16:30hod. Večer se chata (Erzg. Johann Hutte – Adlersruhe, 3400 m.n.m) relativně zaplnila a bylo jasné, že takový klid a pohoda to ráno už nebude.

Z chaty vyráželi různě velké skupinky už před snídaní (5:30 hod) a valná většina lidí vyrazila krátce po šesté.Z chaty je to 400 výškových metrů. Vyrazili jsme v 6:15. Zpět na chatě jsme byli v 10:00 hod.

Na hřebení byla ve dvou místech zácpa (vždy v místě sestupu do sedýlka mezi vrcholy – v obou směrech).

Až na Hofmannskeese jsme pak sestoupili všichni dohromady, Lukin, David a Zoban seběhli přes ledovec na Franz Josef Hohe pro auta a my ostatní jsme šli dolů přes Salmhuette na Glocknerhaus. Cesta přes Salmhuette byla sice delší, ale suchá a v pohodě. Na Hofmannskeese byl tvrdý led a na něm cca 5 cm nedržícího sněhu.

Počasí ověřeno na: http://www.wetter.at/
Nouzové volání: 140 a 112 (evropské tísňové volání)
Grossglockner Hochalpenstrasse: 30 EURO, zavřeno od začátku listopadu do konce dubna

Takže? Podle letáku "informace pro horolezce" je tato hora mnoha horolezci silně podceňována!

Žádné komentáře: