sobota 12. dubna 2008

Zápisník freeridera 004/2008

Benecko
Nastupující generace. Na domácím svahu Šárky Záhrobské (Benecko) roste nová generace.
Anička Dvořáková (6 let) 01/01/2008.


Výhody lyžování na Benecku:


Když vynechám svah na Kozinci. Je Benecko naše nejbližší lyžařské "středisko". Navíc má večerní lyžování a vidíme na něj z okna.

Nevýhody toho svahu vidím:

  • v plné ceně i přestože jede pouze jeden vlek (kejnos)

  • chybí boční vytěžování při nastupování na sedačku (kejnos)

  • slabší "aprés ski"

K zamyšlení 021/2008

Blíží se lezecká sezóna. Náhodou jsem dnes našel v telefonu jedno video, které jsem si do něj nahrál s bláhovou nadějí, že si ho na něm někdy přehraji. Nepřehrál.
Dnes vám ho nabízím jako pozvánku na písek. Video je z Bišíku (Malé skalní město nedaleko Teplických skal) . Leze Janek Bednařík. První opakování mé cesty. Můj první prváč při první návštěvě na Bišíku. Při prvovýstupu mi asistoval Tonda Volk. Věž: Smutná, Cesta: Happy End, VIIa.

A co vy? Už se Vám potí dlaně?

K zamyšlení 020/2008

Protesty proti olympijskému ohni pokračují. Mám dojem, že státy budou toliko "protibetské" než "protičínské". Přece si to evropské a zámořské velmoci nerozhází s asijskou supervelmocí.
Možná se najde podobný, odvážný vtipálek v převleku za sportovce, který v roce 1956 předal starostovi Sydney "pochodeň", kterou tvořila přibitá plechovka na noze od stolu s hořícíma trenkama.
Pravděpodobně chtěl tento student upozornit na fakt, že tento novopohanský ceremoniál původně vymysleli nacisti v roce 1936. Hitler tehdy zorganizoval běžeckou štafetu z Olympu na berlínský stadión. Tehdy si "olympijskou pochodeň" předávalo 3442 rasově čistých árijců.
Jestli něco měli nacisté zmáknuté, tak to byla určitě propaganda.
Nebudou tedy letošní olympijské hry tedy takovým galavečerem komunistické Číny?

A náš premiér? Klidně vyznamená Mašíny a nikoho se neptá. Ale o cestě na olympijádu nechá hlasovat. Tedy, jeli olympijáda čistě sportovní událostí. Je nutné aby tam bylo politiků?

pátek 11. dubna 2008

K zamyšlení 019/2008

Moje trať

Dneska jsem opět vyrazil na svou oblíbenou běžeckou trasu. Auto nechávám stát u fabriky a běžím zpátky do Poniklé. Nejprve po silnici. Tento úsek jsem nazval "uražené patníky". U splavu doprava přes most "houpavý most neboli lehkou nohou". Jak se ta lávka pro pěší při běhu houpe, pomáhá to při odrazu. (Jizera). Dále pak přes trať. Zase o 90 stupňů doprava tzv. "na točně". Kolem nového domečku kolegyně bratra. Začíná stoupání. Ke "kampeličce". Dalším výrazným bodem, který jsem pojmenoval je "budkař". Nějaký chatař nebo domorodec má na svém pozemku spoustu kůlů s ptačími budkami. Následuje prudké stoupání. Tuto část jsem nazval "úsekem mrtvého muže". Tady někdy měním běh za rychlou chůzi. Pak už jen kolem "2D mloka" a mírně do kopce. Za jednou chalupou doprava na lesní cestu, která se prudce svažuje ke trati a řece. Prvnímu úseku říkám "večery pod lampou". Což není nic jiného než opuštěný kandelábr v lese. Hnedka za ním jsou ostré serpentiny. Neboli "lombard street". Pak už se jenom napojím na "zelinka avenue" až k "šikanzenu" - místní lokálce. Přeběhnu lávku (Jizera) až k silnici. Doprava k fabrice. Cíl. Vběhnu do baráku a můžu si píchnout.

Názvy se mohou měnit. Silničáři opraví patníky. Místo mloka bude přejetá žába. A "úsek mrtvého muže"? I ten se snad časem přejmenuje.

pondělí 7. dubna 2008

K zamyšlení 018/2008

Tak už je to zase tady. Další malér na stěně.
Co se stalo? Lidé mají stále ve zvyku se perfektně navazovat na poctivý osmičkový uzel. Pojistku však dělají hodně daleko od vlastního hlavního, v tomto případě osmičkového uzlu. Včerejší expert si jej však udělal velmi zodpovědně daleko a tak se milému masérovi přihodila nepěkná věc.Při cvakání prvního jištění (v převisu) čili tělem pěkně naležato si cvaknul kousek lana vedoucího od osmičkového uzlu k pojistce. Po odlezu tak vzniknul smrtící trojúhelník. Lezec visel pouze na pojistce. Opatrně slezl dolů. Já jsem mu jistil záda. Podobně jako je tomu při boulderingu.
Takže? Dělejte pojistku co nejblíže hlavnímu uzlu. Volný konec dělejte v rozumné délce.
Už jsem viděl borce co si cvakli do jištění jenom ten volný konec.

Nejlepší co jsem však viděl, byla příhoda Radka Lienertha zvaného Zobana. Lezli jsme společně cestu Vertical Holidays na Qualido (italský žulový big wall). Stalo se to v poslední délce. Asi v dvacáté. Už to bylo opravdu vysoko. Zoban naburácel do plotny. Nějakých 6 metrů nad jištěním mu upadlo tělo. Letěl vzduchem a jak byl zvyklý, chytil se lana před sebou. Popadnul však jenom ten příliš dlouhý konec lana. Ten volný konec lana, který jde od navazovacího uzlu.
Nad údolím proletěl výkřik opičího samce. V tom krátkém myšlenkovém záblesku proběhnul Zobanovi před očima zřejmě celý jeho život. Měl totiž dojem, že se nenavázal a drží v ruce pouze volné lano.
Dobře to však dopadlo. Byl navázaný.
Takže i zde platí metoda všichni to Z.NA.J. Co to je? Z jako zapnout sedák. NA jako dobře navázat a J jako jistit.

Vím, nic nového pod sluncem. Není potřeba poučovat. Vždyť všichni to přece ZNAJ!

1. správné navázání
2. špatně (pojistný uzel příliš daleko hlavnímu uzlu)
3. špatně (pojistný uzel příliš daleko hlavnímu uzlu. vzniklo volné oko)
4. špatně (případ ze stěny. viz tento článek)
5. špatně (příliš dlouhý volný konec. zobanův případ)

neděle 6. dubna 2008

K zamyšlení 017/2008

Olympijské hry

V Londýně dnes "proběhnul" běh s olympijským ohněm. Pochodeň nesli britští olympionici a mladí atleti. Malá skupinky lidí však chtěla tento běh překazit. Jeden muž se měl pokusi oheň uhasit minimaxem. Jeho zásah však nevyšel. Zatím z neznámých důvodů.
Další člověk se pokusil pochodeň vytrhnout z ruky běžci a oheň uhasit. Byl však sražen k zemi. Bohužel nevím kým. Docela by mě zajímalo, zdali to byl nějaký atlet - šampión např. boxer či desetibojař, který nebohého muže poslal k zemi. Možná to byl pouze někdo z davu, kdo udeřil tohoto nešťastníka.
Olympijské hry začínají už teď. Možná to byl zápas. Možná to byl box.

A bylo to vůbec fair-play?