čtvrtek 8. dubna 2010

Skialp Velikonoce


Skialpový přechod Vysokých Tater dopadnul na výbornou. V pátek, sobotu a v neděli nám vyšlo počasí a užili jsme si všichni krásné sjezdy a strmé výstupy na lyžích i na mačkách. Zažili jsme krásné chvilky na chatách při společném posezení u klobásek, šunky, kozího sýru a švestkového stabilizátoru.

Sněhu letos bylo málo a navíc byl skoro celou sezonu velmi nestabilní. Skialpový přechod Vysokých Tater se uskutečnil na velikonoce.
Sněhu bylo tedy méně než obvykle, ale počasí vyšlo přesně jak jsme potřebovali.

Přechod jsme zahájili v pátek variantou ze Štrbského plesa na Popradské přes Soliskové sedlo a sedlo nad Širokým žlabom. Největším dobrodružstvím bylo překonání cca 200 m kosodřeviny na turistický chodník v Mengusovské dolině.

Sobota: Na přechod Východnou Železnou bránu, Kačí pleso a Prielom na Zbojničku už bylo absolutně nádherně. Na velmi tvrdém podkladu bylo v severu asi 5 cm prašanu, takže pěkná jízda z kopce. Bohužel Svišťový štít je kompletně vypadený, takže jsme si jej opět odpustili.

V neděli začalo hned po ránu foukat a tak jsme vyráželi ze Zbojnické chaty mezi prvními. Přes Strelecké pole do Priečneho sedla, kousek jsme tam slanili (bylo dost tvrdo) a vychutnali jsme si nádhernou lyžovačku až na Teryho chatu. Po krátké pauze zbýval poslední výstup do Baraního sedla a sjezd Velkou Zmrzlou dolinou na Brnčalku. Počasí se už poměrně zhoršovalo, ale stihli jsem v klidu dojet až na Chatu pro Zelenom plese. Sníh byl ve Velké Zmrzlé dost proměnlivý (vyfoukané plotny se střídaly s nafoukaným sněhem). Pod chatou už jsme sjeli pouze cca třetinu cesty na Bílou vodu a pak jsme už museli dát lyže na batohy a klapat v lyžařských botech.

V pondělí ráno bylo nasněženo, ale velmi rychle přecházelo sněžení v déšť a tak jsme se krátce po snídani rozhodli túru vynechat a raději odjet dříve domů.


Co dodat? Bylo to skvělé a těšíme se s Vámi všemi na další podobné pohodové akce na lyžích či na laně.

Climb.ing 045/2010


Letošní první lezení na skalkách. U nás na písku nám to trvá déle, než se na naše skály dostaneme.

V zimě lyžujeme a pak čekáme až nám to oschne. Zrovna tento týden začaly dny, kterým říkáme "novozélandské".

Dopoledne se dá ještě krásně lyžovat a odpoledne lézt někde na Suškách nebo jinde, kde je to suché.

My jsem včera popolezli na Bišíku.

Takže? Dneska to cítím!