středa 18. února 2009

Zápisník freeridera 020/2009


Někdo ukradl / vzal tyto lyže, ketré patří muži na obrázku. Je to Ota Srovnal (junior). Legenda jesenického lezení.

Stalo se to o víkendu v Divokém dole v Jeseníkách. Tak kdyby jste je někdo viděl a neměl je tento chlapík na nohách, tak se prosím ozvěte.

Díky.

Takže? S lyžema se musí až do stěny!

Celý email od Otíka Srovnala:
Ahoj všichni. V sobotu jsem dorazil do Divokáče na skialpech z Koutů a nechal jsem si je položený pod převislým kamenem vedle pěšiny po které teď chodíme do Severu. Je to pod strmým svahem ke skalám, kus nad potokem. Vylezl jsem něco krátkýho v Severu a přetraverzoval k Helixovi a Mejlovi, kteří lezli na Hlavě. Shodou okolností po vyšlapané stopě přišlo šest lidí s báglama a sněžnicema, kteří to ale po domluvě u Hlavy otočili a vrátili se do údolí.
Něco jsem ještě vylezl s klukama a kolem třetí jsem sestoupil k věcem, které jsem měl přímo pod skalama v Severu. Jěště mě čekalo dlouhé šlapání na lyžích nazpět k autu u Pelikána v Koutech. Když jsem se sbalil a šešel po stopě k místu, kde jsem si nechal lyže, tak už tam nebyly. Prostě je někdo ukradl! Seběhl jsem až k silnici, ale za mostem u aut už nikdo nebyl. Ještě jsem se vrátil ke stopám v lese, ale to nikam nevedlo.
Prostě jsem udělal blbost, že jsem si lyže nevzal na báglu až pod skály, nebo že jsem je skutečně neschoval. Nenapadlo mě, že by je tam mohl někdo ukrást.Takže, dejte si bacha na věci už i v Divokáči! Od aut je to nalehko ve vyšlapané stopě chvilka.
Oťas

P.S.: Dva lidi lezli v jihu. Šest lidí to otočilo a vrátilo se dolů, protože měli namířeno někam na hřeben. Podle stop zase bylo pár lidí na skialpech v údolí. Protože jsem přišel vrstevnicí od Petrovky, tak nevím, co bylo u mostu za auta. Jedno tam ještě stálo a asi dvě auta byla pryč. Docela dost aktivistů. Uložený lyže vidělo těch šest s báglama, co se i zpět kolem lyží vrátilo. No a možná ještě někdo, jen tak na čumendu od auta. Příležitost dělá zloděje!

pondělí 16. února 2009

Zápisník freeridera 019/2009


Jsem Vám zapomněl ukázat rukodělku, kterou jsme vytvořili s Aničkou z hlíny, která sama tvrdne (nemusí se pálit).

Dva panďuláci (freerideři) zdobí palubku naší feldy. Na lyže jsme jim tavným lepidlem přilepili samolepicí sucháč ... a hotovo!

Takže? Freerider rukama i duší!

neděle 15. února 2009

Zápisník freeridera 018/2009


V sobotu jsem si střihnul podruhé službu (praxi) na služebně horské služby.

Poprvé to bylo tady

Dlouho se nic nedělo. Sníh byl měkký. Viditelnost slabší.

Po desáte zavolali na služebnu, že na konci lanovky leží muž s podezřením na poranění kyčle a kyčelního kloubu. Stalo se to při vystupování z lanovky (sedačkové).
Pouze jsem pomohl s naložením na vakuovku a následně na sáně....

V 11:20 však začala velká akce ...

"V sobotu v 11.20 hod. obdržela horská služba v Rokytnici nad Jizerou výzvu, že došlo k pádu sněžného vozidla převážejícího osoby a náklad do potoka. Ihned na místo vyrazili horští záchranáři sloužící v lyžařském areálu."

"Při nehodě rolby v Rokytnici nad Jizerou, která se stala v sobotu krátce před polednem, bylo zraněno jedenáct lidí, mezi nimi i pět dětí. Nejméně jedna osoba utrpěla těžké zranění hlavy. Rolba převážela rekreanty a po cestě spadla do potoka. Podle jednoho ze svědků se rolba převrátila na pasažéry. Na místě zasahoval vrtulník."

"Když na místo dorazili přivolané hasičské jednotky z Jilemnice a z Rokytnice , v potoce u sjezdovky nalezli sněžnou rolbu převrácenou na bok. U nehody již zasahovali členové Horské služby a záchranáři zdravotnické služby. Podle informací mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Ivy Michalíčkové při nehodě došlo ke zranění deseti osob.
Řidič rolby po nehodě uvedl, že rolba při samovolném couvání nešla žádným způsobem zastavit. Když nakonec zajela do poměrně hlubokého koryta se převrátila i s lidmi na korbě."
"Paradoxem nehody je skutečnost, že cesta, po které rolba jela od dolní stanice lanovky na Lysou horu směrem k lyžařským vlekům je velmi široká a bezpečná."

Byl jsem u toho. Vypadalo to jako letecké neštěstí. Zranění leželi v potoce vedle rolby. Jedna rekreantka stále ještě ve vnitřku rolby. Stěžovala si na bolest zad. Jinak žádné vážnější zranění. Tu jsem pomáhal vyprostit až jako poslední. Zbytek lidí se dostával z díry ven na vakuových matracích. Lidí z horské tam naštěstí bylo spousta, protože měli prověrky na Dvoračkách...
Podrobně se rozepisovat dál nebudu. Před očima mám několik obrazů, v sobě pocity, které se opakují, které vidím ...

Takže? Mám si dát tu přihlášku k HS?