sobota 26. listopadu 2011

Kaprun 2011


Před akcí:
Díky za veršíky, šetřte na svetříky. Na Kaprunu bude zima, ale s vámi bude prima.

Brousím, hraním, leštím, stavím,
Utahuju, povoluju,
Lyže po skluznici hladím.
Vše si 5x kontroluju.

Na všechny se těším,
Na povely čekám,
Fandím lyžím, pěším
Oblevy se lekám!

Akce:

Líbil se nám tobogán,
stejně jako sauna,
nikde žádný elegán,
je to ale banda!

Nehleď děvče na přezky,
nech je klidně volné.
Pojď s námi na Apreés ski,
jsou tu všichni z Horné Dolné.

Dejte bacha na helmy a lyže,
neboť každý dobře ví že,
maje trochu upito,
může býti vylito.

Po akci:
Dobře to dopadlo,
díky Ostravo!
A ty Praho, za to blaho!

VIDEO:


Umění na Vltavě


CENA JINDŘICHA CHALUPECKÉHO 2011

V pátek jsem náhodou zavítal do galerie DOX. Bylo to aniž, bych věděl v předvečer vyhlášení finalisty a držitele Ceny Jindřich Chalupeckého pro rok 2011.
Někdo se na to připravoval s mikrofonem během moji návštěvy v sále horního patra. Na parkovišti byl přenosový vůz.
To jsem ještě netušil, že cestou z Prahy si naladím Vltavu a budu přítomen pár hodin po mé návštěvě galerie DOX i vyhlášení cen.
To co jsem zažil se nedá popsat slovy. To musíte slyšet. To co předvedla pí. nebo slečna Johana Č., jsem dlouho nezažil. Byl to čirý amatérismus nebo záměr? Vedený telefonický rozhovor s finalisty, kteří byli v Brně a ne v Praze se mi jevil, jako když si telefonují 10-leté děti, které chtějí mluvit do sluchátka a neví co říct.
Výjimkou byl snad finalista (Pavel Sterec), který zvedl telefon jako první a kolegyně z brněnského rádia která mluvila věcně a plynule.

Takže?
Nejvíc si vážím někoho, kdo na anketní lístek v galerii DOX na adresu finalistů napsal "Prdy".

NEVER MORE uděluji paní z Vltavy a finalistům, kteří se mají vyjádřit umělecky, ale neumí ani pozdravit posluchače a vůbec nějak duchapřítomně reagovat.
Od teď už poslouchám pouze pořad "Děti vám to řeknou". Tam se se toho dozvím více a od povolanějších.

A JAK TO VLASTNĚ DOPADLO?

Laureátem pro letošní rok se stal Mark Ther, který byl porotou zvolen 25. listopadu 2011 a jehož jméno bylo oznámeno při slavnostním vyhlášení.

Charakteristické pro filmy Marka Thera jsou smyslové interpretace existenciálních a politických témat. Autor rozvíjí otázky související se sexuální, gendrovou a queer problematikou a přenáší je do sociálně kulturního kontextu. Krása a horor, stejně jako mysterium a racionálno jsou představeny v komplementárních kategoriích, které nevylučují jedna druhou.
Ve filmu „Das wandernde Sternlein“ Mark Ther zpracovává hlavní tabuizované téma, týkající se sexuální agrese namířené proti dětem a zároveň obsahuje příběh o sociální moci a hierarchii. I když je vyprávění založeno na historické látce odsunu Sudetských Němců, odkazuje také k aktuální společenské diskuzi. Ther pracuje s přesnými a silnými obrazy. Současně předkládá vysoký stupeň abstrakce, který umožní divákovi projektovat si vlastní představy a závěry do umělcem vypravěného příběhu.
Nový film posouvá dosavadní estetické a narativní postupy umělce do koncentrovaného a atraktivního rámce. To vše přesvědčilo porotu udělit Markovi Therovi Cenu Jindřicha Chalupeckého za rok 2011.
ZDROJ: http://www.cjch.cz/