čtvrtek 2. prosince 2010

Foto dne 008/2010


1. 12. 2011 odpoledne jsme strávili skialpově.

Horní Mísečky, Medvědín, Šmídova vyhlídka, Vrbatka a Mohyla Hanče a Vrbaty.
Tam jsme ve vánici chvíli postáli a představovali si co se tady mohlo doopravdy stát v tom roce 1913.

Bylo to takhle?
"O Velikonocích 24. března 1913 se konal VIII. mezinárodní závod na 50 km se startem na Labské boudě, třemi okruhy na hřebenech a cílem na Horních Mísečkách. V tuto dobu to však byl závod s průměrnou rychlostí 6-9 km/hod a hodinovou pauzou na oběd, naplno se závodilo až posledních 10 km. (v r. 1910 byl vítězný čas v tomto závodě 8.06 hod a v roce 1912 rovných 7 hodin). V osudném roce 1913 se na start postavilo šest závodníků (4 Češi a 2 Němci), mezi nimi i všeobecně uznávaný Mistr lyžař Bohumil Hanč, který startuje hlavně proto, aby nezvítězil některý z Němců. Mnoho německých závodníků tehdy české závody bojkotovalo, ale Rath se jich pravidelně zúčastňoval, mluvil i psal stejně dobře česky jako německy a mezi českými závodníky měl několik nejlepších přátel.
Teplé předjarní počasí se však během závodu zhoršuje, nejprve prší a déšť se posléze mění ve sněžení za doprovodu neobyčejně silné vichřice.
Všichni závodníci postupně vzdávají, Emerich Rath ze závodu odstoupil již po prvním kole. Jen Hanč, v košili a bez čepice, běží dál. Snad někde u Harrachových kamenů se setkává s přítelem Václavem Vrbatou, který ho až z Mříčné přišel povzbudit. Vrbata mu dává svůj kabát a čepici a opět se rozdělí. Hanč se v předpokládaném čase stále neobjevuje a tak se jej vydají hledat do různých směrů tři kolegové, poblíž dnešní mohyly ho položivého nalézá závodník Emerich Rath. Zouvá mu lyže, ale v hlubokém sněhu je sám schopen Hanče dovléci jen kus nad Pančavský vodopád. Vrací se pro pomoc na Labskou boudu a zde padá vysílením. Záchranná skupina tvořená jak z Čechů tak Němců přiváží Bohumila Hanče již bez známek života a lékař konstatuje smrt selháním srdce. Asi o dvě hodiny později je nalezen zmrzlý Vrbata, který předtím zřejmě sám v mlze zabloudil.
S oběma hrdiny se při smutečním obřadu v Jilemnici přišly rozloučit celé hory, hlavní řeč přednesl řídící učitel Jan Buchar, který byl jedním z těch, kteří Hanče přemlouvali k účasti v závodě...
Na Zlatém návrší se nyní tyčí pamětní mohyla se jmény Hanče a Vrbaty, nechybělo mnoho a Rath mohl být třetí obětí tohoto závodu."

A u ní jsme chvíli spočinuli i my. Já a Radim.
Od tam jsme nasadili lyže na sjezd.
Dolů šílená jízda ve vánici. Kužel čelovky dělá neprůhlednou clonu. Jakmile jsme zajeli do lesa, bylo to lepší.
Nakonec jsme sjeli i upravenou sjezdovku z Medvědína. Trochu poslepu, hodně na cit.
Dole naše auto jako poslední na Mísečkách.

Takže? Ať to frčí! (starý pozdrav SKI klubu Jilemnice)

úterý 30. listopadu 2010

Foto dne 007/2010

Wattovi andílci.

17. 11. 2010 až 20. 11. 2010
Kaprun
Úvaha o nebi

Pan farář mi každou neděli povídá o nebi. Měl jsem určitou nejasnou představu o obláčku, buclatých andílcích, harfě a intelektuálních debatách.
Ale až před 14 dny dostál ráj konkrétnější podoby a já pochopil jak to asi funguje.
Myslím si, že se to bude panu faráří taky líbit a dá mi příští neděli zapravdu.

Ve středu odpoledne přijeli všichni ti andílci. Jídla bylo spousty. Pít bylo co. Místo harfy kytara. Intalektuálních témat hromady. Za okny bílo. Večer už trochu houpání jako na tom obláčku.
Ještě před spaním malá zpověď: "Jakou největší blbost jsem v životě udělal." A dobrou noc.

Druhý den na svahu peřiny. Svařené víno a pohoda. Vyjeli jsme lanovkou asi do další úrovně nebe. Krásné ježdění. Dokonce nám byly naděleny i 3 slunce, aby všeho bylo hojně.
Někomu to však nestačilo a vypravil se se Sv. Peterem až k jeho bráně. Mačky na nohy a cepíny do ruky. Vyhledávače na prsa. Andělé strážní však drželi pevně svoje paže nad touto skupinkou odvážných.

A večer zase další rafinované slasti: slaná voda 36 stupňů, sauna a kuřecí prsa.
Ukolébavky na dobrou noc a sladké sny.

Ráno zázvorový čaj a hraběnčina buchta.

Tak nějak si to představuji, tak nějak bych to chtěl.

Svěcená voda.

Drsoň.

Baník!