středa 20. února 2008

Bouldering 001/2008

Balistické pojednání.
Už jste se jistě někdy setkali s pocitem tělesné nedostatečnosti. Neměříte dva metry, nebo neuděláte velký rusko na jedné ruce. A do dalšího chytu je to fakt daleko. Nabízím Vám 12 rad a tréningových tipů 173 cm měřícího lezce s hrubě negativním gorilím indexem.

1. Velmi často začátečníci startují doskokovou rukou příliš brzo a ztrácejí tak mnoho energie, kterou by jinak ještě tato ruka mohla vyvinout. Vyzkoušejte tedy tzv. svíčku. Svíčka je v podstatě mocný a rychlý shyb dotažený co nejvýše tělem nad ruce držící se chytu. Chyt opuštíte až v momentě vystřelení energií vašeho letícího těla z jeho dosahu (tzn. ruce necháváte co nejdéle na startovním chytu).

2. V začátcích práce na nějakém projektu, který vyžaduje dynamický krok se Vám může zdát vytoužený chyt opravdu neskutečně daleko a jeho přelezení jako neskutečný sen. Zkuste tedy nejprve nedoskakovat na cílový chyt, ale jen plácejte nejvýš co to jde. Po několika pokusech se ke svému překvapení začnete nebezpečně přibližovat k vašemu cíli. Pak se teprve zaměřte na přesnost.

3. Nezapomeňte, že hodně energie vychází z Vašich nohou. A hlavně se tyto svaly jen tak neunaví.

4. Jestliže nejste schopni doskočit chyt vlastní silou, nechte si pomoct partnerem nebo lanem. Pak můžete s touto podporou tento specifický pohyb dokonale secvičit.

5. Nejlepší pro doskočení a následné udržení je tzv. mrtvý bod. Je to ten okamžik, kdy neletíte ani nahoru a ani dolu, mikro vteřina pohybu nikam, stav beztíže. Jako trénikovou metodu mohu kromě vlastního lezení doporučit capmus a dynamické přešahy na něm, footoff bouldering, shyby na rychlost.

6. Někdo doporučuje tzv. pumpování před vlastním dynamickým krokem. Natáhnout ruce, skrčit ruce, natáhnout, pokrčit…a skok. Já se přikláním a mám vyzkoušenou metodu Johna Duna. Ten se spouští pouze jednou dolů , exploduje a vystřelí kýženým směrem. Žádné kmitání. Neunavují se tak paže a nedochází tu k k psychickému váhání. Prostě jednou dolů a leť!

7. Chyty schované za hranou se neoznačují koláčem magnézia, ale jasnou tenkou značku, kterou před vašim odchodem snadno lehce očistíte.

8. Pro dokonalé zaměření doskokoého chytu se doporučuje těsně před skokem pohled ze dvou různých úhlů. Lépe a přesněji pak zpracujete informaci získanou vašim zrakem.

9. Hyperventilace. Zkuste se 4-5 rychle z hluboka nadechnout a skočit.

10. Blíží se zima a tak nezapomeňte na dokonalé rozehřátí. Na termosku, na čepici…

11. Dostatečně mezi pokusy odpočívejte!

12. Pouze vlastní lezení a bouldrování ve vás probudí dokonalou komunikaci jednotlivých svalových partií. Dokonalou sladěnost vaší psychiky s vašimi nervy. Dynamické lezení je především v hlavě.

Lezte hlavou!

originální kresby a texty: časopis MONTANA

Žádné komentáře: