středa 18. června 2008

Boulde.ring 011/2008

Bouldermatka
Pro účely nástupu se povoluje pouze v rozložené poloze. Jestliže nedosáhnete na nástupové chyty – máte příležitost vytvořit variantu. Nepovoluje se podkládání kamínky. Taktéž se nepovoluje při spottingu asistování. A to především v případě velkých vrat a skoků. Prostě a jednoduše by se chytač neměl lezce dotýkat. Samozřejmě to neplatí během nacvičování.

Bouldermatka dále chrání dopadiště a snižuje erozi svahu.

Někteří nedoporučují na karimatce spát. Jako argument používají příměr: "Na svým lezeckým laně taky nerostahuješ auto, ne?

K bouldermatce ještě někdy patří kobereček (na lezečky) a kus hadru na čištění velkých ploch od magnézia nebo jehličí ...atd.

Takže nejhezčími bouldery nadále zůstávají ty, které vedou odspodu nahoru!

Boulde.ring 010/2008

Omezování / Varianty
Muj názor je prostý. Selektování chytů, nikdy nemůže být tak zajímavé jako když se berou všechny chyty. Brát špatné lišty, když vedle jsou madla … podívej, raději si najdi novou linku. Ještě horší je zakazování určitých pozic jako jsou např.: patička (ta mě vadí nejvíc), koleno, šuka, apod.

Dalším způsobem jak omezovat chyty je vytváření variant. Nejčastěji to znamená, že nelezete nejlehčí cestou vzhůru (the easiest way up). Jestli je to alespoň trochu přirozené, tak OK. Další poněkud podezřelou metodou je přiřazování dvojí obtížnosti k jednom problému. Statická obtížnost (přelezení problému staticky) a dynamická (řešení jedním nebo více dynymickými kroky-skoky).

Sit-start (nástup ze sedu) nebo taky nástup ze stoje neboli HOMO ERECTUS
Stále více populárnější definování a určování obtíží. Často je ale obtížné určit ty správné nástupové chyty. Dále se k tomu ještě může přidat zákaz zakládat koleno nebo pata a najednou je tu ta nejistota.

PER ASPERA AD ASTRA!

Boulde.ring 009/2008

Sekání (chipping/chopping)
Pravidlo číslo jedna: Nesekat!
Pravidlo číslo dvě: Nesekat!
Tady není žádné ale.

Bouldering je praktikování těch nejtěžších možných pohybů na skále. A jak říká Alex H.: „Nikdy nebudeme tak tvořiví jako příroda sama.“Jestliže se už nějaký chyt ulomí, je ulomenej. Nech to být. Nic nepřisekávej, nelep ho zpátky. Ber to jako výzvu k řešení nového problému. Taky když někdo jiný vyřeší tvůj problém lehčím způsobem (problém zlehkne), nezačínej se sekáním. Inspiruj se.

A jestliže je dosažení topu to jediné co tě na boulderingu zajímá, tak si vem žebřík!

Boulde.ring 008/2008

Spotting
Chytání pádů při boulderingu (a sportovním lezení, než se cvakne první jištění) patří k základním dovednostem skalních lezců. Ať už používáte nebo nepoužíváte bouldermatku, mohli by se vám následující rady a pravidla hodit. V podstatě je to pouze několik pravidel a není na tom nic těžkého (když nepadá nic těžkého).

Základním pravidlem je používání bouldermatky. Sleduj lezce po celou dobu lezení. Lepší než jedna ruka jsou dvě ruce. Lepší než jeden chytač jsou dva chytači. Snaž se lezce během letu srovnat tak, aby dopadl na zem nejdříve nohama. Což v praxi prostě znamená chytat záda. Snaž se chytat svou váhovou kategorii. Neboli nenechat se zavalit.
Zvykni si nosit do skal lékárničku.
Chytání není ta úplně nejzáživnější činnost při boulderingu, ale je tu prostor pro jeho zpestření. Lezte koedukovaně!
Bouldering je společenská událost, ale když už jdeš bouldrovat sám, dej vědět kdy a kam.

Zlom vaz!

úterý 17. června 2008

K zamyšlení 025/2008

Jiná úvaha o nebezpečí Mg
Malé dementní zamyšlení o škodlivosti Mg.

Moje úvaha se bere asi takto. Když se s magnéziem déle udržím na skále či chytu, protože se mi nepotí ruce, tím pádem i déle zatěžuji moje klouby a šlachy. Čili díky Mg si mohu přivodit namožení, natažení či dokonce vážný úraz!

Tak tedy. V případě, že tedy lezu bez Mg dojde v kritickém okamžiku k bezpečnému vysmeknutí ruky z chytu, dírky či jiného opoceného chytu. Lézt bez Mg je tedy pro Vás a Vaše klouby a šlachy dobré.

Šetřete tedy svoje zdraví!

pondělí 16. června 2008

K zamyšlení 024/2008

Konec dovolené

Otevřu po 14 dnech noviny a co nečtu (teda čtu):
Muž se smí jmenovat "v boha věříme". Stalo se to v Americe. V originále tedy: " In god we trust". "Jak ho budou oslovovat příbuzní, přátelé a známí, ale novinářům neřekl."
Já si myslím, že za předpokladu, že in god je jméno a we trust je příjmení by mu u nás neřekl nikdo jinak než ingot výtrus ...
Svět je bláznivý. Pokračuji v listování tiskem:
  • Muž, který čichal ženská podpaží dostal 14 let natvrdo a navrch ještě 18 ran rákoskou ... stalo se v Singapuru.
  • 92 letý muž si chtěl vzít 17 letou dívku. Ůřadům se však věkový rozdíl 75 let zdál příliš velký a sňatek nepovolily.
  • Rumunský stihač se srazil s ufem. Náraz prý trval 76 milisekund.
  • Australští soudci během procesu hráli sudoku. Přišlo se na to tak, že si jeden soudce dělal poznámky vertikálně.
  • Muže na invalidním vozíku táhnul náklaďák několik kilometrů. Řidič o něm nevěděl. Nabral ho na benzince do mříže. Naštěstí jenom zajížděl do depa. Nešťastníkovi se nic nestalo. Prý se mu pouze rozlila sodovka.

Takže? Konec dobrý, všechno dobré.