pondělí 19. května 2008

Boulde.ring 007/2008

Sezóna 2008
Tak co polezu tento rok?
Otázka, která začíná být touto dobou aktuální. Většina z nás rychle odpoví, něco plácne. Je tu však možnost si to letos řádně rozmyslet a na příští rok stanovit skutečné cíle.
Tady je několik rad jak to udělat:
Sepište to!
Tak to je asi ten nejtěžší úkol hned na začátek. Experti tvrdí, že hranice mezi snem a skutečností leží mezi tužkou a papírem. Udělejte si na čistý papír soupis vašich cílů, kterých byste rádi dosáhli v příští sezoně. Tento seznam Vám nedovolí během následujícího roku na nic zapomenout. Umožní Vám sledovat Váš rozvoj a zlepšování. Případně Vás motivuje ve vašich cílech, když se začínáte přibližovat k vašemu maximu a zlepšování už půjde ztuha. „Nepamatuji se, že bych kdy mluvil o V12 v červenci“. Podívejte se do Vašeho přehledu. Možná tam bude o něčem takovém zmínka.

Buďte realisté!
Je fajn nemít skromné cíle. Jestli že jste letos začali, určitě si nepište přelezení Sharmova V14, zlepšení rychlostního rekordu na El Capa Deana Pottera nebo první opakování Cheap Wine. Je vhodné si nejdříve dát takové cíle, které jsou realizovatelné v takovém časovém horizontu aby Vás jejich zvládnutí motivovala k těžším výzvám. Dodržujte logickou posloupnost obtíží.

Buťe konkrétní!
Nepište takové věci jako že polezu lépe, budu letos víc trénovat, polezu těžší věci, apod. Zkuste si vzpomenout na cesty, projekty ve kterých jste letos neuspěli, nebo které se Vám libili. Určitě je tam zařaďte! Rozbor neuspěchu ve vašich dosavadních projektech je součástí tréninkového plánu, ale to je jiná a dlouhá kapitola. Zaměřte se pouze na to co polezete.

Konfrontace.
Ukažte svůj kompletní seznam vašim lezeckým partnerům. Ti budou schopni rychle a upřímně shodnotit vaše záměry. Také později nebude tak lehké se vykrucovat a racionalizovat své neúspěchy. Ono se to neutají! Myslím si, že ale skuteční kamarádi vám nezištně budou pomáhat a podporovat v dosahování vašich cílů.
Během roku samozřejmě může dojít k neočekávaný komplikacím, které mohou zásadně zbrzdit váš raketový nástup. Zranění, karanténa na bouldrovce, změna bydliště, směnování, nebo něco delikátního může nabourat váš časový harmonogram a vy se nemůžete věnovat lezení a treninku tolik, jak byste si představovali. V tomto případě můžete během roku poopravit a přehodnotit stávající sezonu. Rozhodně tak nečiňte z důvodů ztráty motivace, lenosti, „jarní únavy“ apod. V tom případě šidíte sami sebe.

Je to přece nádherný pocit plnit plán na 110%!

Boulde.ring 006/2008

Ukaž mi svou bouldermatku a já ti řeknu co jsi zač.