pondělí 7. dubna 2008

K zamyšlení 018/2008

Tak už je to zase tady. Další malér na stěně.
Co se stalo? Lidé mají stále ve zvyku se perfektně navazovat na poctivý osmičkový uzel. Pojistku však dělají hodně daleko od vlastního hlavního, v tomto případě osmičkového uzlu. Včerejší expert si jej však udělal velmi zodpovědně daleko a tak se milému masérovi přihodila nepěkná věc.Při cvakání prvního jištění (v převisu) čili tělem pěkně naležato si cvaknul kousek lana vedoucího od osmičkového uzlu k pojistce. Po odlezu tak vzniknul smrtící trojúhelník. Lezec visel pouze na pojistce. Opatrně slezl dolů. Já jsem mu jistil záda. Podobně jako je tomu při boulderingu.
Takže? Dělejte pojistku co nejblíže hlavnímu uzlu. Volný konec dělejte v rozumné délce.
Už jsem viděl borce co si cvakli do jištění jenom ten volný konec.

Nejlepší co jsem však viděl, byla příhoda Radka Lienertha zvaného Zobana. Lezli jsme společně cestu Vertical Holidays na Qualido (italský žulový big wall). Stalo se to v poslední délce. Asi v dvacáté. Už to bylo opravdu vysoko. Zoban naburácel do plotny. Nějakých 6 metrů nad jištěním mu upadlo tělo. Letěl vzduchem a jak byl zvyklý, chytil se lana před sebou. Popadnul však jenom ten příliš dlouhý konec lana. Ten volný konec lana, který jde od navazovacího uzlu.
Nad údolím proletěl výkřik opičího samce. V tom krátkém myšlenkovém záblesku proběhnul Zobanovi před očima zřejmě celý jeho život. Měl totiž dojem, že se nenavázal a drží v ruce pouze volné lano.
Dobře to však dopadlo. Byl navázaný.
Takže i zde platí metoda všichni to Z.NA.J. Co to je? Z jako zapnout sedák. NA jako dobře navázat a J jako jistit.

Vím, nic nového pod sluncem. Není potřeba poučovat. Vždyť všichni to přece ZNAJ!

1. správné navázání
2. špatně (pojistný uzel příliš daleko hlavnímu uzlu)
3. špatně (pojistný uzel příliš daleko hlavnímu uzlu. vzniklo volné oko)
4. špatně (případ ze stěny. viz tento článek)
5. špatně (příliš dlouhý volný konec. zobanův případ)

Žádné komentáře: